
Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μ.Ο.Δ.Υ. ΕΛΚΕ, Ρέθυμνο
Μετακίνηση για επιμόρφωση (STT) μέσω του προγράμματος ERASMUS+ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 στο “Boğaziçi University”, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus+/ Κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης ακαδημαϊκού έτους 2024-2025», επισκέφθηκα κατά το χρονικό διάστημα 16 Οκτωβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2024 το “Boğaziçi University” που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά την πρώτη μέρα επίσκεψής μου στο Πανεπιστήμιο, συναντήθηκα με τους υπεύθυνους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κυρία Rabia Köylü και Ozan Pezqir . Η κυρία Rabia Köylü αρχικά με ενημέρωσε για τις δράσεις του Πανεπιστημίου και της υπηρεσίας στην οποία εργάζεται. Στη συνέχεια με ξενάγησε στο campus του Πανεπιστημίου, έτσι ώστε να έχω την ευκαιρία να δω τους χώρους, τις υποδομές και τα τμήματα από τα οποία αποτελείται. Ακολούθησε η παράθεση ενός γεύματος εργασίας όπου είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε χρήσιμες εμπειρίες από την εργασία μας στο Πανεπιστήμιο και να θέσουμε τις απόψεις μας για τα κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους εργασίας μας. Επίσης, μου μετέφερε μια εικόνα για την καθημερινότητα της τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και γενικότερα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την γνωριμία με τους υπόλοιπους συναδέλφους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, με τους οποίους ανταλλάξαμε εμπειρίες, αλλά και προτείναμε ιδέες και τρόπους για την καλύτερη επικοινωνία των Πανεπιστήμιων μας και τη συνεργασία των κοινών δομών τους αλλά και με επίσκεψη στο λογιστήριο του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενήθηκα από το τμήμα εξόδων. Εκεί ανταλλάξαμε απόψεις για το πως δουλεύουν τα λογιστήρια των Πανεπιστημίων στην Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα, μου παρουσίασαν το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιούν, τον τρόπο που διαχειρίζονται τις πληρωμές και μου εξήγησαν τον καταμερισμό των εργασιών στο τμήμα τους. Ανταλλάξαμε απόψεις, ενδιαφέρουσες εργασιακές εμπειρίες και τρόπους διαχείρισης πιθανών προβλημάτων. Επίσης επισκέφτηκα το τμήμα στρατηγικής το οποίο έχει να κάνει με προϋπολογισμούς όπου κι εκεί ανταλλάξαμε απόψεις και ενημερώθηκα για την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν στην έννοια του «προϋπολογισμού» τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Τουρκία.
Τις επόμενες δύο ημέρες, συναντήθηκα με τους συναδέλφους του αντίστοιχου τμήματος μου το οποίο ονομάζεται ΤΤΟ Technology Transfer Office οι οποίοι μου παρουσίασαν το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιούν, μου εξήγησαν τον καταμερισμό των εργασιών στο τμήμα τους. Ανταλλάξαμε απόψεις, ενδιαφέρουσες εργασιακές εμπειρίες και αφήσαμε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας των Πανεπιστημίων μας στο μέλλον. Στο τέλος της επίσκεψής μου, η συνάδελφος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων μου προσέφερε αναμνηστικά δώρα από το Πανεπιστήμιο της και με αποχαιρέτισε πολύ ένθερμα.
Γενικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι η επίσκεψη μου ήταν πολύ κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα σε επίπεδο επιμόρφωσης, αλλά και γενικότερα, μέσω της επαφής μου με τον ξεχωριστό πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια των συναντήσεων, το κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας ήταν πολύ φιλικό και ζεστό. Η γλώσσα επικοινωνίας μου κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και της επίσκεψής μου ήταν τα αγγλικά.
Εκτός από τα προφανή οφέλη για το αντικείμενο της εργασίας μου και όλη την παραπάνω περιγραφόμενη ανταλλαγή γνώσεων, η οποία μου προσέφερε νέες προοπτικές και ιδέες, θεωρώ σημαντικές την κοινωνική και πολιτιστική επαφή με ανθρώπους της γειτονικής χώρας. Η τριβή με την τουρκική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής ήταν εξίσου ωφέλιμη και συμπληρωματική με το πρόγραμμα επιμόρφωσης.